Sunteți urmărit pentru o datorie veche? Află cum poți solicita anularea datoriilor vechi. Contestație la executare. Perimarea executarii silite.

 

SITUAȚIE DE FAPT

Debitorii executați anterior lunii februarie 2013, pot solicita anularea datoriilor vechi. În această situație, trebuie avute în vedere executările silite începute sub imperiul vechiului cod de procedură civilă.

Un debitor urmărit silit constată că pe o perioadă de 6 luni nu au existat popriri sau acte de executare. În această situație, acesta poate solicita anularea executării silite pentru motivul perimării. Află care sunt pașii pentru a solicita perimarea executarii silite.

 

CE TREBUIE FĂCUT PENTRU A SOLICTA PERIMAREA EXECUTARII SILITE ?

  1. În primul rând trebuie formulată o contestație la executare în termen de 15 zile de la primirea unui act de executare conform art. 401 Vechiul Cod de Procedură Civilă;
  2. Verificați dacă în ultimele 6 luni au existat popriri efective pe conturi sau acte de executare primite;
  3. Contestația se va depune, conform art. 373 alin. 2 Vechiul Cod de Procedură Civilă la ”judecătoria în circumscripția căreia se va face executarea”.

  4. În cadrul contestației trebuie să arătați că în ultimele 6 luni nu au existat popriri pe conturi și nici acte de executare efectuate.

 

CUM OPEREAZĂ PERIMAREA EXECUTARII SILITE?

Conform art. 389 alin. 1 Vechiul Cod de Procedură Civilă: ”Dacă creditorul a lăsat să treacă 6 luni de la data îndeplinirii oricărui act de executare, fără să fi urmat alte acte de urmărire, executarea se perimă de drept și orice parte interesată poate cere desființarea ei”.

Astfel, instituția perimării executării silite poate fi constatată și de către instanță din oficiu. Cu toate acestea, indicat este ca în cadrul contestației să solicitați expres perimarea executării cu consecința anulării executării silite.

Atât creditorul cât și executorul au obligația de a efectua cu regularitate cereri de stăruință respectiv acte de executare. În cazul în care nu își îndeplinesc aceste obligații, este incidentă perimarea executarii silite.

Trebuie reținut că practica judiciară este împărțită. Astfel perioada de pasivitate poate fi atât pe parcursul dosarului de executare cât și în ultimele 6 luni anterioare formulării contestației.

O altă condiție ce trebuie îndeplinită, este ca executarea silită să fie demarată în baza somației.

Conform art. 390 alin. 1 Vechiul Cod de Procedură Civilă se arată că: ”Dispoziţiile art. 387 şi 389 nu se aplică în cazurile când legea încuviințează executarea fără somație”.

Astfel, pentru a putea discuta despre perimarea executarii silite trebuie îndeplinite cumulativ 2 condiții:

    1. Să existe o perioadă de pasivitate execuțională mai mare de 6 luni și
    2. Executarea silită să fie demarată prin somație.

 

În concluzie, în cazul în care aveți o executare silită începută anterior intrării în vigoare a noului cod de procedură civilă, trebuie să cunoașteți că aceasta poate fi anulată. Chiar dacă în prezent instituția perimării a suferit modificări, prevederile Vechiului Cod de Procedură Civilă se aplică pentru dosarele începute anterior lunii februarie 2013.

Perimarea executarii silite este un mijloc prin care se poate solicita anularea datoriilor vechi. Dacă și dvs. aveți o executare silită veche și considerați că este abuzivă, puteți contacta un AVOCAT specializat în EXECUTARE SILITĂ în vederea stabilirii unei consultanțe.

Ne poți scrie și direct pe WhatsApp !