Părintele obligat la plata pensiei alimentare nu îți execută obligația? Copilului dvs. îi este recunoscut dreptul de a fi întreținut de către ambii părinți. Neplata pensiei de întreținere reprezintă abandonul de familie.

SITUAȚIE DE FAPT:

Ați obținut o hotărâre judecătorească prin care părintele nerezident este obligat la plata pensiei de întreținere. Cu toate acestea, părintele nu își execută obligația. Astfel, copilul dvs. probabil nu va beneficia de creșterea și educația necesară.
În această situație trebuie să cunoașteți că aveți două posibilități de a sancționa părintele pentru neplata pensiei de întreținere.

1. PUNEREA ÎN EXECUTARE A HOTĂRÂRII:

Conform art. 499 alin. 1 Cod civil: Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.

Totodată, art. 529 alin. 2 Cod civil arată în ce cuantum se stabilește pensia de întreținere.

”Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii”.

Astfel, dacă obțineți o hotărâre privind obligarea la plata pensiei de întreținere trebuie să îndepliniți următorii pași:
a) Hotărârea prin care se recunoaște obligația trebuie să fie legalizată;
b) Ulterior, aceasta se depune la sediul executorului judecătoresc conform art. 652 Cod procedură civilă în vederea demarării procedurii execuționale;
c) Executorul judecătoresc va identifica bunurile mobile sau imobile ale debitorului urmând instituirea popririi sau a sechestrului.
d) În funcție de veniturile debitorului, lunar vi se va vira prin intermediul procedurii execuționale pensia de întreținere.

2. FORMULAREA PLÂNGERII PENALE:

Conform art. 378 alin. 1 Cod penal: Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte: a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale; b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege; c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească.

Abandonul de familie se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Astfel în caz de neplata pensiei de întreținere, părintele nerezident săvârșește infracțiunea de abandon de familie. În această situație puteți formula o plângere penală conform art. 295 Cod procedură penală.

În concluzie, în cazul în care vă confruntați cu o asemenea situație este indicat să acționați concomitent în ambele moduri. Părintele nerezident trebuie să fie tras la răspundere pentru neplata pensiei de întreținere.
Dacă și dvs. vă confruntați cu o asemenea situație este recomandat să solicitați o consultanță juridică din partea unui AVOCAT specializat în DREPTUL FAMILIEI. Ne puteți contacta pentru îndrumarea cu profesionalism și experiență în procedura de divorț.

Ne poți scrie și direct pe WhatsApp !