Cum pot suspenda executarea silită? Avocat Cătălina Morenciu explică!

  
            Conform art. 719 Cod procedură civilă se arată cum se poate suspenda executarea silită:

Până la soluţionarea contestaţiei la executare sau a altei cereri privind executarea silită, la solicitarea părții interesate şi numai pentru motive temeinice, instanța competentă poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odată cu contestația la executare sau prin cerere separată”.

            Legislația în vigoare prevede posibilitatea persoanelor urmărite silit să suspende efectele executării până la soluționarea contestatei la executare formulată împotriva urmăririi silite.
Exemplu practic: O dată cu verificarea corespondenței o persoană găsește în cutia poștală o serie de documente de executare. Inițial nu le acordă importanță. Cu toate acestea, la scurt timp constată că veniturile de pe cardul bancar îi sunt blocate. Totodată observă că nu își va mai putea folosi automobilul deoarece asupra acestuia a fost emis un proces verbal de sechestru. Mai mult, și asupra imobilului acestuia a fost notată o somație imobiliară de urmărire.

În acest caz debitorul trebuie să cunoască faptul că împotriva acestuia a fost declanșată executarea silită în vederea acoperirii datoriilor pe care le avea. Ce trebuie făcut pentru a stopa efectele executării silite ?

  • Contestație la executare!

Indicat ar fi să contactați un avocat specializat în vederea consilierii cu privire la formularea unei contestații la executare. Există și executări silite nelegale pe care instanța le poate anula. Totodată se poate ca datoria dvs. să se diminueze sau să fie „ștearsă”.

Un aspect foarte important atunci când formulați o contestație la executare este să solicitați SUSPENDAREA EXECUTĂRII SILITE.

Acest lucru înseamnă că până la finalizarea procesului:

veniturile debitorului să nu mai fie blocate;

imobilul acestuia să nu mai fie urmărit (și posibil să ajungă să fie vândut la licitație publică);

vă puteți utiliza automobilul fără a mai fi reținut de către organele abilitate.

  • Tipuri de suspendare:

Codul de procedură civilă  prevede două feluri de suspendare:

  1. Suspendarea provizorie:

Conform art. 719 alin. 7 Cod procedură civilă,

daca exista urgență și dacă, în cazurile prevăzute la alin. (2), respectiv alin. (3), s-a plătit cauțiunea, instanța poate dispune, prin încheiere si fără citarea părților, suspendarea provizorie a executării pana la soluționarea cererii de suspendare”.

Asta înseamnă că dacă se formulează contestație la executare, până la stabilirea primului termen de judecată, există riscul ca debitorului să i se creeze o pagubă ireversibilă ( de exemplu: vânzarea la licitație publică a casei, sechestrarea mașinii sau înghețarea conturilor bancare urmată de daune majore în cazul persoanei juridice).

Un aspect foarte important de reținut este faptul că suspendarea provizorie își produce efecte până la primul termen de judecată.

      2. Suspendare de fond:

Conform art. 719 alin. 1 Cod procedură civilă,

Până la soluționarea contestației la executare sau a altei cereri privind executarea silită, la solicitarea părții interesate si numai pentru motive temeinice, instanța competentă poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odată cu contestația la executare sau prin cerere separată”.

Acest lucru duce la suspendarea efectelor executării silite până la finalizarea  litigiul privind contestația la executare. Adică, până se va termina procesul imobilul nu va putea fi vândut, nu se va putea trece la evacuare, conturilor pot fi folosite fără a fi blocate etc.

  • Condiții pentru a suspenda executarea silită :

Pentru a se obține suspendarea executării silite cel interesat trebuie să îndeplinească 3 condiții:

  • Să formuleze o contestație la executare în cadrul căreia să solicite acest lucru;
  • Să aibă motive întemeiate pentru care solicită acest lucru;
  • achite o cauțiune.

 

  1. Motive pentru care s-ar putea suspenda executarea silită:

  • Posibilitatea vânzării unicului imobil al debitorului la licitație publică;
  • Blocarea conturilor persoanei juridice astfel încât aceasta nu își mai poate desfășura activitatea;
  • Evacuarea debitorului din imobil;
  • Sechestrarea automobilului/automobilelor cu care debitorul își desfășura cu preponderență activitatea;
  • Alte motive în funcție de fiecare situație de fapt.

 

      2. Cum se calculează cauțiunea:

Cauțiunea se calculează la valoarea obiectului contestației, după cum urmează:

– de 10%, daca aceasta valoare este pana la 10.000 lei;

– de 1.000 lei plus 5% pentru ceea ce depășește 10.000 lei;

– de 5.500 lei plus 1% pentru ceea ce depășește 100.000 lei;

– de 14.500 lei plus 0,1% pentru ceea ce depășește 1.000.000 lei.

            DE REȚINUT: dacă obiectul contestației nu este evaluabil în bani, cauțiunea va fi de 1.000 lei, cu excepția situațiilor când legea dispune altfel.

De exemplu: în cazul formulării unei contestații la executare împotriva măsurii de evacuare dintr-un imobil atunci cauțiunea pentru suspendarea măsurii va fi de 1.000 lei.

În concluzie, în cazul în care vă regăsiți în una din situațiile expuse sau diferită, solicitarea suspendării executării silite poate fi esențială pentru a nu vă produce o pagubă ireversibilă.

Deși informațiile expuse reprezintă un scurt rezumat cu privire la modalitățile de suspendare a executării silite, în funcție de situația de fapt în care vă aflați se poate găsi o altă strategie. Pentru a expunere mai clară puteți să ne contactați în vederea stabilirii unei întâlniri sau puteți să solicitați o consultanță online.

  • Întrebări utile în vederea consultării unui avocat:

  1. Se poate stopa poprirea pe venituri?
  2. Se poate vinde casa la licitație dacă formulez contestație însă nu cer și suspendarea executării?
  3. Se poate pune poprire pe alocația minorului?
  4. În ce limite se poate pune poprirea ?
  5. Cum pot să opresc evacuarea dintr-un imobil?